® Kristien Daem
NL EN FR

MEUNIER CONSTANTIN

DE WAGENVOERSTER

work schilderij
collection schilderijen
dimensions 550 x 400  mm
materials olieverf, doek
date 1887
description
tegen het weinig opwekkend decor van het industriële landschap neemt de wagenvoerster moe en afgebeuld een korte adempauze. het lijkt op het eerste gezicht allemaal droef en zwaarmoedig, maar niettemin straalt uit de houding van het model iets van nobele berusting. de vergelijking met het werk van laermans dringt zich op. de boeren en landverhuizers van deze laatste kunnen hun bitterheid en sombere wrok maar moeilijk verbergen, de sculpturale wezens van meunier daarentegen blijven de helden van de arbeid. gelaten, zacht van weemoed maar ongebroken, zelfs met een voorzichtige lach rond haar mond poseert de jonge vrouw vóór het doorwoelde zwarte land van de borinage. zo behoudt de arbeid, uitgevoerd in de meest drukkende omstandigheden, in de beelden van meunier steeds iets van adel en grootheid

DE BLINDE

work schilderij
collection schilderijen
dimensions 330 x 250  mm
materials olieverf, paneel, hout
date 1885  -  1890
description
man zittend voor het raam met handen gevouwen in de schoot. hij heeft blauwe vest en sjaal aan en kijkt wezenloos voor zich uit. donkere achtergrond en lichtere lichtinval.

EEN PRAATJE

work schilderij
collection schilderijen
dimensions 710 x 470  mm
materials olieverf, doek
date 1887
description
mijnwerker met pijp in de hand staat te praten met vrouw die leunt op houten barrière. ze staat met gekruiste benen en met een mijnwerkerslamp in de hand. op de achtergrond een dak en schoorsteen van een huisen rechts electriciteitspalen en afdak.
d-artagnan | all for advertising