scale model, Robbrecht en Daem Architecten (photo: RIk Vannevel)
NL EN FR

Robbrecht en Daem architecten, scale model, 2015

Extension and renovation

In addition to the renovation of the existing building a new wing will be built doubling the exhibition space. This new wing will house the permanent museum collection, while the contemporary art exhibitions will continue to take place in the existing building.

// The new L-shaped extension transforms the garden into two strong identities: the north and south garden. Outdoor sculptures will look more in tune and a walk around the museum will turn out more interesting. The L-shaped volume, with the outer wall in green kalei plaster, connects seamlessly with the existing exhibition halls, has a clear height of 5.67 m, views to the surrounding countryside and skylights that create optimal lighting of the room.

// The floor plan for the permanent collection is designed without columns or partitions allowing new spatial planning for every exhibition.

// There will be a transit area to supply and unpack the artwork to be distributed to the different exhibition spaces and allowing repacking for transport once again. At the end of this L-shaped volume a restoration workshop is foreseen on the ground floor to facilitate the mounting and repair of art works as well as the preparation of exhibitions.

// A large storage space of 235m²under the new wing applies the most stringent requirements in terms of conservation and management.

// A thorough renovation of the existing building will be carried out with respect for the typical character of the museum.

// The central space will be multi-functional. The reception will evolve into a large multi-purpose hall that combines ticket sales, gift shop, cafeteria and room for lectures and meetings.

// The patio room and the left space remain exhibition rooms for temporary exhibitions of contemporary art.

// The current concierge rooms on the first floor will evolve into a new volume as a fully equipped office with multifunctional features including a meeting room.

Photos

Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)

vormgeving: Amira Daoudi

d-artagnan | all for advertising