NL EN FR

Heidi Ballet, Chantal Pattyn & Steven van Teeseling met Laurens OttoSinds een paar jaar wordt het expansieve model van de Biënnale in vraag gesteld. Door de huidige pandemie zijn vragen rond plaatsgebondenheid en duurzaamheid niet alleen urgent maar ook onvermijdelijk geworden. Hoe reageren Biënnales, Triënnales en Kunstenfestivals in België en Nederland op deze ontwikkelingen? Een gesprek met Heidi Ballet (curator Beaufort Triënnale), Chantal Pattyn (curator Kunstenfestival Watou) en Steven van Teeseling (algemeen directeur Stichting Sonsbeek), gemodereerd door Laurens Otto (curator MDD).

Heidi Ballet cureert de 2021 Beaufort Triënnale en maakte eerder ook de editie van 2018. Ballet woont in Berlijn en is als curator verbonden aan deSingel in Antwerpen. Andere projecten die ze cureerde zijn onder meer de 2019 Tallinn Photomonth Biennial en de 2017 Lofoten Biennial (LIAF). Beaufort 2021 vindt van 27 mei tot 7 september plaats aan de Belgische kust.
 
Chantal Pattyn cureert Kunstenfestival Watou in 2021 met Benedicte Goesaert en Peter Verhelst. Pattyn is netmanager van Klara en presentator van het kunstprogramma Pompidou. De 40ste editie van het Kunstenfestival Watou zal plaatsvinden van 3 juli tot 5 september bij Poperinge.
 
Steven van Teeseling is algemeen directeur van Stichting Sonsbeek en verantwoordelijk voor het strategisch, inhoudelijk en zakelijke beleid van de stichting. Van Teeseling was eerder hoofd innovatie en verbinding bij het Mondriaan Fonds. De 12e editie van Sonsbeek vindt plaats van 10 april tot 21 juni in Arnhem en daarbuiten.

Luc Keppens & Marc Noppen met Ann OverberghLuc Keppens en Marc Noppen gaan in gesprek naar aanleiding van Keppens’ boek Vaccins in voorbereiding: Welke wereld na de pandemie? Met de publicatie als vertrekpunt zoomt het gesprek uit naar de impact op cultuur en thema’s van verandering, aanpassing en adaptatie van de post-covid wereld. Ann Overbergh, directeur van Kunstenpunt, modereert het gesprek.

Luc Keppens bekleedde de voorbije jaren diverse leidende functies in het bankwezen en is geëngageerd in verschillende culturele instellingen en sociale projecten rond inclusiviteit. Vaccins in voorbereiding is ontstaan uit zijn bekommernis over de snelle ontwikkelingen in onze moderne samenleving.

Prof. dr. Marc Noppen studeerde geneeskunde aan het Limburgs Universitair Centrum en de Vrije Universiteit Brussel en was als professor o.a. aan de slag in Boston, Canada, Lille en Australië. Sinds 2006 is Marc Noppen CEO van het UZ Brussel.

Ann Overbergh was onder andere lid van het college van voorzitters binnen het huidige Kunstendecreet, redactielid bij het cultuurtijdschrift rekto:verso, medewerker bij BAM en sinds 2019 de algemeen directeur van Kunstenpunt.

Oscar van den Boogaard met Laurens Otto


Aan de hand van verschillende beelden bespreekt van den Boogaard het schrijverschap, de vertroebeling tussen feit en fictie, en zijn leven in Sint-Martens-Latem met MDD curator Laurens Otto.


Oscar van den Boogaard is auteur van meerdere romans, waaronder Jachthuis (De Bezige Bij, 2020) en figureert in het TV-programma Latem Leven. In de publicatie Prelude: Melancholy of the Future beschrijft hij zijn leven in Villa Arca, vlakbij MDD.

Edith Doove & Frank Benijts met Janus BoudewijnsMet de start van de renovatie van het museum in januari voor de boeg blikken Edith Doove en Frank Benijts terug op het verleden en kijken ze vooruit op de mogelijke toekomst van MDD. Gemodereerd door Jan(us) Boudewijns, collectieverantwoordelijke van MDD.

Dr. Edith Doove, curator, schrijfster en onderzoekster was curator-directeur van MDD tussen 1999 en 2004.

Frank Benijts is sinds 1980 lid van de Raad van Bestuur van MDD en was voorzitter tussen 1989 en 2001.

Chris Dercon & Philip Van den Bossche met Kathleen WeytsChris Dercon en Philip Van den Bossche gaan in gesprek over de rol van beeldcultuur en de positie van kunstinstellingen in hun nationale en internationale context. Het gesprek zal worden gemodereerd door Kathleen Weyts, directeur van HART magazine.

Chris Dercon is directeur van het Grand Palais (Parijs). Hij was directeur van kunstinstellingen zoals Witte de With (Rotterdam), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Haus der Kunst (München), Tate Modern (Londen) het Berlijnse Volksbühne Theater.

Philip Van den Bossche is curator en schrijver, werkzaam in België en Marokko. Van 2001 tot 2007 was hij conservator in het Van Abbemuseum (Eindhoven) en directeur van Mu.ZEE (Oostende) van 2007 tot 2019.

Kathleen Weyts is sinds 2019 directeur van HART, het Belgische maandblad voor hedendaagse kunst.

d-artagnan | all for advertising