NL EN FR

Ontdek onze residenties


©Studio MOTO & Hans Op de Beeck - The Wunderkammer Residence / ©  Juliaan Lampens - Woning Van Wassenhove

In 2019 biedt het MDD op vier zondagen de mogelijkheid tot een uniek bezoek aan de residenties. Bezoek The Wunderkammer Residence, de Woning Van Wassenhove en de lopende tentoonstellingen in het MDD met een combiticket* op:

17 februari 2019
19 mei 2019
20 oktober 2019
15 december 2019

van 10u tot 17u.


*Beschikbaar aan de balie van het MDD.
*De residenties zijn enkel te bezoeken met het combiticket.
*Bezoek is zonder gids.

foto: Tim Van de Velde

The Wunderkammer Residence

Het museum Dhondt-Dhaenens wordt sinds kort geflankeerd door The Wunderkammer Residence, een project van de kunstenaar Hans Op de Beeck gerealiseerd in samenwerking met architect Mo Vandenberghe (studio MOTO). Op de Beeck transformeerde de voormalige Villa Meander, een villa opgetrokken begin jaren 1930, tot een bijzonder ‘gesamtkunstwerk.’ Het gebouw is opgevat als een eigentijdse ‘wunderkammer’ die de persoonlijke bibliotheekcollectie van Jan Hoet (1936 - 2014) huisvest en tegelijk ruimte biedt als residentie voor kunstenaars, curatoren, onderzoekers en schrijvers. Ingebed tussen het museumgebouw uit 1968, de historische Leierivier en de voormalige woonst van Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, de stichters van het museum, beoogt The Wunderkammer Residence een ruimte voor dialoog, reflectie en onderzoek te creëren binnen de typerende landelijke context van het museum. Kunstenaars Rirkrit Tiravanija en Nástio Mosquito waren reeds te gast als resident.

Tickets

€ 12
→ individueel

€ 9
→ senioren (vanaf 60 jaar), -26, lerarenkaart, gidskaart, personen met een handicap, groepen vanaf 10 personen

€ 0 
→ jongeren tot 18 jaar, ICOM, begeleider personen met een handicap, museumPASSmusées, Open Monumenten-bon, JongDD/, ClubDD/

foto: Rik Vannevel ©Juliaan Lampens - Woning Van Wassenhove, 1974

Woning Van Wassenhove

Woning van Wassenhove is een ontwerp van architect Juliaan Lampens en werd gebouwd tussen 1972 en 1974 in Sint-Martens-Latem. De opdrachtgever was vrijgezel Albert Van Wassenhove, leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Voor hem bouwde Juliaan Lampens een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen: geen kamertjes dus, maar één open ruimte.

Na het overlijden van Albert Van Wassenhove in 2012 werd het huis gelegateerd aan de Gentse Universiteit, die het op zijn beurt in langdurig bruikleen gaf aan het museum Dhondt-Dhaenens. In het najaar van 2015 startte het museum een residentieprogramma in de woning. Talrijke creatievelingen uit binnen-en buitenland passeerden ondertussen de revue, zoals Ives Maes, Jonathan Muecke, Rachel Monosov, Tine Guns en Friederike von Rauch.

d-artagnan | all for advertising