NL EN FR

The Wunderkammer Residence, courtesy Hans Op de Beeck & Woning Van Wassenhove, copyright Juliaan Lampens

Bezoek Woning Van Wassenhove & The Wunderkammer Residence

De residenties van het museum Dhondt-Dhaenens zijn een belangrijke reflectieve en creatieve 'meander' van het museum. Het contact met kunstenaars en onderzoekers staat voorop om zo de Leiestreek als een historisch belangrijke inspiratieplek voor kunstenaars te activeren.

Tegelijk zijn ze op zichzelf ook bijzondere staaltjes Belgische architectuur: de Woning Van Wassenhove, ontworpen door Juliaan Lampens, is een verrassend warme brutalistische eenpersoonswoning uit 1974 en The Wunderkammer Residence, een kunstwerk van Hans Op de Beeck i.s.m. studio MOTO, een verstilde monoliet met daarin de persoonlijke bibliotheek van Jan Hoet.

Ontdek deze bijzondere architecturale plekken en laat je inspireren!

Praktisch

 • Bezoek aan de Woning Van Wassenhove, The Wunderkammer en het MDD met één combiticket
 • Het reserveren van tickets is verplicht.
 • Inclusief rondleiding met gids in de Woning Van Wassenhove & The Wunderkammer Residence
 • Er zijn 4 rondleidingen per dag, bij een lange wachtlijst organiseren we een extra rondleiding
 • Groepen worden wegens organisatorische redenen beperkt tot 20 personen
 • Rondleidingen zijn standaard in het Nederlands. Engelstalige of Franstalige bezoekers kunnen de taal bij bestelling aangeven zodat de gids hiermee rekening kan houden
 • Tickets kunnen vanaf 3 maand voor datum besteld worden via Eventbrite
 • De Woning Van Wassenhove en het meubilair zijn de auteursrechtelijke eigendom van Juliaan Lampens. Het nemen van foto's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van de Stichting Lampens.

Tickets

   
  € 22 € 0
  individueel jongeren tot 16 jaar
   

  foto: Tim Van de Velde

  The Wunderkammer Residence

  Het museum Dhondt-Dhaenens wordt sinds kort geflankeerd door The Wunderkammer Residence, een project van de kunstenaar Hans Op de Beeck gerealiseerd in samenwerking met architect Mo Vandenberghe (studio MOTO). Op de Beeck transformeerde de voormalige Villa Meander, een villa opgetrokken begin jaren 1930, tot een bijzonder ‘gesamtkunstwerk.’ Het gebouw is opgevat als een eigentijdse ‘wunderkammer’ die de persoonlijke bibliotheekcollectie van Jan Hoet (1936 - 2014) huisvest en tegelijk ruimte biedt als residentie voor kunstenaars, curatoren, onderzoekers en schrijvers. Ingebed tussen het museumgebouw uit 1968, de historische Leierivier en de voormalige woonst van Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, de stichters van het museum, beoogt The Wunderkammer Residence een ruimte voor dialoog, reflectie en onderzoek te creëren binnen de typerende landelijke context van het museum. Kunstenaars Rirkrit Tiravanija en Nástio Mosquito waren reeds te gast als resident.

  foto: Rik Vannevel ©Juliaan Lampens - Woning Van Wassenhove, 1974

  Woning Van Wassenhove

  Woning van Wassenhove is een ontwerp van architect Juliaan Lampens en werd gebouwd tussen 1972 en 1974 in Sint-Martens-Latem. De opdrachtgever was vrijgezel Albert Van Wassenhove, leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Voor hem bouwde Juliaan Lampens een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen: geen kamertjes dus, maar één open ruimte.

  Na het overlijden van Albert Van Wassenhove in 2012 werd het huis gelegateerd aan de Gentse Universiteit, die het op zijn beurt in langdurig bruikleen gaf aan het museum Dhondt-Dhaenens. In het najaar van 2015 startte het museum een residentieprogramma in de woning. Talrijke creatievelingen uit binnen-en buitenland passeerden ondertussen de revue, zoals Ives Maes, Jonathan Muecke, Rachel Monosov, Tine Guns en Friederike von Rauch.

  d-artagnan | all for advertising