Uitreiking Cultuurprijzen 2012-2013 © Henk Schoenmakers
NL EN FR

Cultuurprijzen 2012-2013

De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen. De verschillende prijzen die de Vlaamse Gemeenschap uitreikt, worden door de laureaten erg gewaardeerd. Het zijn kwaliteitslabels en de overheid wil daarmee blijk geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn het stimuli van de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn.

Aan alle prijzen hangt een bedrag van 12.500 euro vast. De Prijs voor Algemene Culturele Verdienste is 20.000 euro waard.

Vanaf het seizoen 2010-2011 zetten de Vlaamse Cultuurprijzen ‘nieuwe stijl’ de verschillende sectoren meer in de kijker. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege besliste daarom vanaf het seizoen 2010-'11 de prijzen op een sectorevenement uit te reiken. Voor de editie van 2012-13 wordt dit concept verdergezet. De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste, die de integrale carrière van de laureaat bekroont, is de eerste in de rij. Tijdens het Cultuurorum 2020 werd de prijs uitgereikt aan Jan Decleir. De jury looft de acteur omwille van zijn bezieling en engagement, ook naast het podium.

Op zondag 2 februari werd de Cultuurprijs voor Beeldenden Kunsten uitgereikt aan T.O.P. Office in het museum Dhondt-Dhaenens. De jury looft het bureau van Luc Deleu en Laurette Gillemot voor hun "compromisloze houding, tegendraadse gedachtegoed en eigenzinnige vormentaal, die steeds nieuwe generaties kunstenaars, ontwerpers en architecten aanspreken."

www.cultuurprijzen.be
/ www.vlaanderen.be/cultuurprijzen 

T.O.P. Office © Henk Schoenmakers

Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst

Laureaat: T.O.P Office

Datum uitreiking: 02/02/2014

Evenement: Opening tentoonstelling 'Three Blind Mice'

Locatie: Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle

Brochure T.O.P Office

Persmededeling

Joke Schauvliege © Henk Schoenmakers

T.O.P. Office knoopt fantasie aan inventiviteit. Met onorthodoxe ontwerpen en projecten slagen Luc Deleu en Laurette Gillemot erin weerbarstige blikvangers te maken op het snijvlak van kunst en landschap.”

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur

Oproep voor Pilootprojecten

Naar aanleiding van de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2012‐ 2013 vandaag in het Museum Dhondt‐Daenens lanceerde Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege een oproep aan opdrachtgevers om innovatieve voorstellen in te dienen in het kader van de Pilootprojecten Kunst in Opdracht over het thema Meer dan object.

meer info via de persmededeling van de minister

d-artagnan | all for advertising