NL EN FR                  Maisons d’art moderne — Privéverzamelingen in België, 1945-1980


                                                               ▶︎ KICKSTARTER

Tanguy Eeckhout, jong kunsthistoricus en curator van het Museum Dhondt-Dhaenens, liet een onafgewerkt doctoraatsonderzoek na over de geschiedenis van privéverzamelingen in België toen hij onverwachts overleed in 2018. MDD zal het onderzoek, onder redactie van zijn promotor aan de Universiteit Gent, Steven Jacobs samen met Maarten Liefooghe, uitgeven als boek dat in oktober 2020 door MER B&L wordt gepubliceerd.

In Maisons d'art moderne brengt Tanguy Eeckhout het tot nu toe onvertelde verhaal van naoorlogse Belgische collecties van moderne kunst met de focus op twee generaties: de 'cultuurgeneratoren' van 1945 tot 1965, en de 'avant-gardisten', die tussen 1960 en 1989 de internationale kunstwereld in volle kracht binnen traden en zich niet langer beperkten tot de Belgische grenzen of de traditionele media.

Aan de hand van 16 gedetailleerde en rijk geïllustreerde casestudy's van privéverzamelingen belicht Eeckhout tevens de relatie van verzamelaars met kunstenaars, openbare kunstinstellingen, andere verzamelaars, de gespecialiseerde kunstpers en het bredere publiek.

De volgende privéverzamelingen worden in het boek uitgediept: Fernand Graindorge, Bertie & Gigi Urvater, Gustave Van Geluwe, Max Janlet, Bénédict & Alla Goldschmidt, Tony Herbert, Gustave Nellens, Maurits Naessens, Philippe Dotrement, Hubert & Marie-Thérèse Peeters, Roger & Hilda Matthys-Colle, Herman & Nicole Daled, Anton & Annick Herbert, Sylvio Perlstein en Charles & Jeanne Vandenhove.

In minder dan 24 uur hebben we het kickstarter doel om Tanguy Eeckhout's boek te publiceren bereikt.

Tanguy's persoonlijke boekenverzameling, duizenden kunstboeken die zijn onderzoek hebben geïnformeerd, is intussen aan MDD geschonken door zijn echtgenote.

Alle fondsen die we extra inzamelen via de kickstarter campagne of schenkers, worden uitsluitend gebruikt om de ontsluiting van Tanguy's boeken te financieren. Wenst u deze campagne alsnog te steunen? Neem dan contact met ons op.

d-artagnan | all for advertising