NL EN FR

Vlot van Roger Raveel op de Leie

RR_Raveel op de Leie - 1971 - zeefdruk op papier - verzameling mudel

In het kader van de Biënnale van de Schilderkunst - ‘Over landschappen’, zal het vlot van Roger Raveel na 47 jaar terug te water gelaten worden. De protestactie kreeg een enorme persbelangstelling en bracht destijds meer dan duizend toeschouwers op de been. Deze zomer kunnen voorbijgangers vanop de oevers van de Leie het vlot weer toejuichen tijdens zijn unieke afvaart.

In 1971 bouwde kunstschilder Roger Raveel een vlot uit plastic zakken als protestactie tegen de voorgenomen plannen om de oude Leiemeanders in Machelen-Zulte en omgeving te dempen. Deze actie had een belangrijke invloed op het behoud van de Leiearm en is het bewijs dat kunst een invloed kan hebben op het landschap.

Op zaterdag 18 augustus zal het vlot voor de eerste keer terug de Leie, een niet aflatende inspiratiebron voor kunstenaars, afvaren. Vergezeld van plezierbootjes en andere vaartuigen maakt het een tocht van de jachthaven van Deinze tot aan Astene Sas.

Iedereen is welkom om de afvaart en aankomst bij te wonen. Ook wie zelf een boot heeft is welkom om deel te nemen aan de optocht.

Ontvangst in het mudel. Parkeren is mogelijk op de parking van het museum
adres: Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

16:00 stipt
Vertrek van het vlot en de andere boten van het Sint-Poppoplein