scale model, Robbrecht en Daem Architecten (photo: RIk Vannevel)
NL EN FR

Robbrecht en Daem architecten, scale model, 2015

Uitbreiding en renovatie

Naast de renovatie van het bestaande museum wordt er een nieuwe vleugel gebouwd die een verdubbeling van de tentoonstellingsoppervlakte oplevert. Deze nieuwe vleugel zal de permanente museumcollectie herbergen, terwijl de tentoonstellingen hedendaagse kunst hun plaats krijgen in het bestaande gebouw.

// De nieuwbouw in L-vorm transformeert de tuin in twee sterke identiteiten: een noord- & zuidtuin die de buitensculpturen beter tot hun recht doen komen en daardoor ook de wandeling rondom het museum interessanter maakt. Het L-vormig volume, met buitengevel uit groen gekaleid parament metselwerk, sluit naadloos aan op de bestaande tentoonstellingszalen, heeft een vrije hoogte van 5,67m, doorzichten naar het omliggende landschap en daklichten die een optimale belichting van de ruimte creëren.

// Het vloerplan voor de permanente collectie is ingericht zonder kolommen of tussenwanden waardoor de ruimtelijke invulling van de zaal steeds opnieuw kan worden herdacht.

// Er komt een transitruimte om de kunstwerken te kunnen aanleveren, uitpakken en verdelen over de verschillende ruimtes, om ze achteraf opnieuw in te pakken en te transporteren. Aan het uiteinde van het L-vormige volume wordt op het gelijkvloers ook een restauratieatelier voorzien, noodzakelijk voor het monteren en herstellen van kunstwerken en het voorbereiden van de tentoonstellingen.

// Een grote depotruimte van 235m² onder de nieuwbouw zal beantwoorden aan de strengste eisen qua behoud en beheer.

// Een grondige renovatie van het bestaande museum zal worden uitgevoerd met respect voor het typische karakter van het museum Dhondt- Dhaenens.

// De centrale ruimte krijgt een nieuwe invulling. Het onthaal zal evolueren tot een grote multifunctionele inkomhal die ticketverkoop, gift shop, cafetaria en ruimte voor lezingen en bijeenkomsten combineert.

// De grote patioruimte en de linkse ruimte blijven tentoonstellingszalen voor tijdelijke exposities over hedendaagse kunst.

// Op de plaats van de huidige conciërgewoning op de eerste verdieping wordt een nieuw volume gebouwd met een volledig uitgeruste en multifunctionele kantoorruimte voorzien met bibliotheek/ vergaderzaal.

Afbeeldingen

Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)
Robbrect en Daem Architecten, <i>scale model extension and renovation</i>, 2015 (photo: Rik Vannevel)

vormgeving: Amira Daoudi

d-artagnan | all for advertising