NL EN FR

graphic design Chloe D`hauwe en Jef Cuypers

Biennale van de Schilderkunst - Binnenskamers

26/07/2020 - 18/10/2020

Van 26 juli tot 18 oktober 2020 slaan de drie beeldende kunstmusea aan de Leie — Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel), museum Dhondt-Dhaenens in samenwerking met Sint-Martens-Latem en Roger Raveel Museum — de handen in elkaar en presenteren samen de 7de editie van de Biënnale van de Schilderkunst.

Onder de titel Binnenskamers spitst deze editie van de Biënnale zich toe op het interieur binnen de traditie van de kunstgeschiedenis. Traditioneel vormt het interieur het decor van een tafereel, het omhulsel van een verhaal — een kader binnen een kader. Het interieur verhult en onthult. Ze bestaat binnen de grenzen van haar eigen intimiteit en geborgenheid. Toch veronderstelt dit ‘binnen’ ook een ‘buiten’.
 
Hoewel de thematiek van Binnenskamers al lang voor het uitbreken van het coronavirus werd gekozen, krijgt het een bijzonder krachtige weerklank na de opsluiting waarmee een groot deel van de wereld te maken had. De grenzen die het publieke scheiden van het private ontbinden en transformeren tot allerlei vormen van digitale collectiviteit en intimiteit. Nieuwe hybride ruimtes ontplooien zich in het spanningsveld tussen huiselijk leven, werk en vrije tijd. Wanneer ons gezichtsveld gelimiteerd wordt tot de afmetingen van onze ramen of ons computerscherm, en de wereld daarbuiten ingelijst lijkt te worden als een virtuele realiteit, klinkt de vraag naar de contouren van het ‘interieur’ luider dan ooit.
 
Elke partnerinstelling in de Biënnale voor Schilderkunst benadert deze kwestie op een eigen manier, terwijl ze een gemeenschappelijk kader delen: werken uit hun eigen collecties gaan in dialoog met bruiklenen uit openbare en privécollecties, maar ook met hedendaagse kunstwerken. Museum Dhondt-Dhaenens werkt als een Biënnale voor het eerst samen met Sint-Martens-Latem om tentoonstellingen te organiseren op verschillende locaties in de gemeente, waaronder het Gust de Smet Museum en het Gemeentehuis.

i.s.m. mudel & Roger Raveelmuseum

Met werk @MDD van o.a. Mamma Andersson, Njideka Akunyili Crosby, Gust De Smet, Melissa Gordon, Chris Huen Sin Kan, Suchan Kinoshita & Olivier Foulon, Marie-Fleur Lefebvre, Lucy McKenzie, Walid Raad, Maaike Schoorel, Louis Thevenet, Luc Tuymans, Rik Wouters.

LOCATIES

🗝 museum Dhondt-Dhaenens

🗝 Gemeentelijk Museum Gust De Smet
Gustaaf de Smetlaan 1, 9831 Sint-Martens-Latem

🗝 Gemeentehuis Sint-Martens-Latem
Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem

🗝 mudel
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

🗝  Roger Raveel Museum
Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-Zulte

d-artagnan | all for advertising