NL EN FR

Focus 1 Een bijzondere ontmoeting

03/02/2002 - 31/03/2002

Marc Chagall - Gust De Smet - Floris Jespers - Edgard Tytgat -
Frits Van den Berghe - Ossip Zadkine


In 1926 staat het landhuis van Paul-Gustave Van Hecke open voor Marc Chagall. Dit bijzondere moment heeft Edgard Tytgat vereeuwigd in het doek Herinnering aan een zondag (1926).

In een verhalende sfeer voert hij het gezelschap feestgangers ten tonele, aan het eind van hun boottocht over de Leie. Marc Chagall en zijn vrouw zitten achteraan in de sloep die wordt bijgestuurd door Leon De Smet met zijn weelderig-grijze haardos. Links op de oever toont Gustave De Smet zijn kunsten als boogschutter. Op de voorplecht zijn Frits Van Den Berghe en Floris Jespers in een levendig gesprek verwikkeld. 'Baron' Mollet - in parmantig wit gestoken - helpt Norine aan land, terwijl Pégé Van Hecke, de pronte gastheer zelf, de genodigden opwacht met drank en muziek. Geheel rechts heeft de schilder van het tafereel zich teruggetrokken in de bovenkamer van het 'maison de campagne'.

Brengt het schilderij van Tytgat 'de vrienden met al hun hartelijkheid' samen, de Focustentoonstelling realiseert de ontmoeting tussen de schilderijen van betrokken kunstenaars... 

d-artagnan | all for advertising