NL EN FR

Focus 2 Thuis. Vreemd en vertrouwd

14/04/2002 - 16/06/2002

Gust De Smet - Leon De Smet - Hubert Malfait - Constant Permeke - Louis Thevenet - Frits Van den Berghe - Rik Wouters


Met de keuze van het interieur - de binnenkant, al dan niet bevolkt door personen - kan een schilder een brede waaier aan stemmingen bedienen.

Het onderwerp is zo oud als de kunstgeschiedenis zelf. Vroeger was het interieur vaak het decor voor een bijbelse scène of een overladen, huiselijk tafereel. Maar de moderne kunstenaar heeft welbewust het onderscheid tussen hoofdscène en achtergrond op: vormen en kleuren binden alles tot één geheel samen en maken op de eerste plaats de gedachten- en gevoelswereld van de maker zichtbaar. Bij de een wordt het 'proza' van de binnenkamer tot een verstild gedicht dat aan de banale dingen hun tijdloosheid teruggeeft. De ander koestert in picturale blijheid de rijkdom van de materie en van de objecten. Soms wordt er geaarzeld tussen binnen en buiten en staat men op de grens van twee werelden, treffen we aan. Maar daarnaast evenzeer de complete vervreemding, het hallucinante van een bestaan dat in het ongerede is geraakt.

De FOCUS-tentoonstelling laat die picturale en expressieve aspecten en mogelijkheden van het interieur op een doordringende manier zien, - aan de hand van schilderijen van Louis Thevenet, Constant Permeke, Hubert Malfait, de gebroeders Gustave en Leon De Smet, Frits Van Den Berghe en Rik Wouters. 

d-artagnan | all for advertising