NL EN FR

Raoul De Keyser

30/06/2002 - 08/09/2002

Surplace


Alhoewel het oeuvre van Raoul De Keyser (B) zeer verscheiden lijkt is de essentie terug te brengen tot een fascinatie voor grens en begrenzing. Zorgvuldig worden grenzen afgetast, worden plaatsingen bepaald.

Deze tentoonstelling combineert de reeks 'Come on, play it again' (2001), die voorheen alleen in New York te zien was, met recent werk. De herhaling die in deze titel voorkomt is inherent aan het werk van De Keyser. Maar het is nooit een machinale herhaling. Het is eerder een steeds weer opnieuw proberen, met telkens een ander, even boeiend resultaat. In die zin is dit werk bijzonder speels en tegelijkertijd ook zeer ernstig.

In een catalogustekst die Hans Rudolf Reust schreef maakt hij een mooie verwijzing naar Finnegan's Wake van James Joyce. Daaruit citeert hij: "...she never knew was she on land or sea or swooped through the blue...". De wisselwerking tussen de abstracte vormen geeft aanleiding tot figuratieve associaties en opent een gelaagde verbinding tussen toespelingen.
Finnegan's Wake bereikt een vergelijkbare densiteit door middel van taal. Elke vlek in De Keyser's schilderijen zou een van Joyce's woorden kunnen zijn die door samenvoegingen en uitwisselingen nieuwe betekenissen verbeelden 

d-artagnan | all for advertising