NL EN FR

Een Zeldzame Weelde

17/06/2001 - 23/09/2001

'Een zeldzame weelde. Kunst uit Latem en de Leiestreek 1900-1930'

Curator Piet Boyens

Tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw vond in de streek langs de Leie, tussen Deinze en Gent, een unieke concentratie van artistieke werkzaamheid plaats. In de loop van de tijd werd het werk van deze kunstenaarskolonie bekend als de School van Sint-Martens-Latem. In werkelijkheid was er echter geen sprake van een constante, een school of een doorgaande beweging.

Karel van de Woestijne sprak over de inspirerende tijd in Latem als 'avondstonden van een zeldzame weelde'. Dit werd het uitgangspunt voor het tentoonstellingsproject 'Een Zeldzame Weelde'. Dat wil, in een concept van curator Piet Boyens, Sint-Martens-Latem als kunstenaarskolonie in een historisch kader plaatsen en bovendien afrekenen met de hardnekkig mythe dat er sprake zou zijn van een school.

Boyens toont de rijkdom en verscheidenheid van deze kunstactiviteit aan. Er waren immers drie grote, autonome momenten met veel individuele inbreng van de verschillende kunstenaars. Die krijgen binnen 'Een Zeldzame Weelde' elk hun eigen plaats: de eerste Latemse groep (1898-1910) met kunstenaars als George Minne, Valerius De Saedeleer en Gustave van de Woestijne in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, de tweede of impressionistische groep (1905-1914) met de Gustave en Leon De Smet, Frits Van den Berghe en Constant Permeke in het Museum Deinze en Leiestreek in Deinze en de derde of expressionistische groep (1920-1930) met Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke en Gustave van de Woestijne in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle.

De tentoonstelling brengt een unieke combinatie van bruiklenen uit binnen- en buitenland samen en kadert het geheel bovendien ook in een internationale context. 

d-artagnan | all for advertising