NL EN FR

Aubette

07/10/2001 - 09/12/2001

'AUBETTE. Het verlangen naar een (andere) plaats.'

Curator Edith Doove

Het had er alle schijn van dat de 21e eeuw de eeuw van de snelheid zou worden. Maar misschien hebben we ons daarin vergist. We ontdekken immers ook steeds meer de behoefte aan een langzame, intense ervaring. Het even, langer of bijna stilstaan houdt in ieder geval in dat we ons concentreren op een plek, een gebeurtenis of een ervaring. We pogen daarmee werkelijk door te dringen tot de essentie van het ons omringende.

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar Café Aubette, het door Theo van Doesburg en Sophie Taeuber in 1926 ontworpen café in Straatsburg. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten uit de constructivistische architectuur. Tegelijkertijd heeft het sterke banden met de nadagen van het dadaïsme. De titel werd gekozen vanwege de mythische uitstraling die het woord heeft, verwijzend naar vervlogen dagen. Hiermee wordt ook een duidelijk romantische tendens aan in bepaalde hedendaagse kunst aangegeven.

De geselecteerde kunstenaars tonen in hun werk allemaal een zeker verlangen, niet gespeend van weemoed, naar een andere plek of een andere tijd. Dit verlangen geeft vooral uitdrukking aan een verstild kijken en het aangaan van een intense relatie met de ander, met het landschap, een plaats en uiteindelijk ook met zichzelf. Het is werk waarin zoektochten, 'mijmerplaatsen' en het sublieme de boventoon voeren. 

d-artagnan | all for advertising