NL EN FR

tentoonstellingszicht met werk van Hedwig Brouckaert (foto: Virginie Schreyen)

RE/PRO/DUCING COMPLEXITY: Nelleke Beltjens, Hedwig Brouckaert en Jorinde Voigt

23/10/2011 - 08/01/2012

RE/PRO/DUCING COMPLEXITY brengt tekeningen en tekening-gerelateerde werken samen van drie jonge vrouwelijke kunstenaars afkomstig uit drie Europese landen: Nelleke Beltjens (°1974, Nederland), Hedwig Brouckaert (°1973, België) en Jorinde Voigt (°1977, Duitsland). De laatste jaren vielen de drie kunstenaars internationaal op met hun bevragende en vernieuwende benadering van de tekenkunst.

Het feit dat onze samenleving bepaald wordt door een snel groeiende en moeilijk te volgen complexiteit manifesteert zich niet alleen in belangrijke sectoren zoals economie, wetenschap en technologie. De groei van die complexiteit kan evengoed aangevoeld worden in ons dagelijks leven: het verandert namelijk alle aspecten van het leven. Dit betekent zowel een verrijking als een mentale ‘overload’, zowel een verruiming van onze horizon als een verlies van oriëntatie. Beltjens, Brouckaert en Voigt benaderen elk op een zeer eigen manier het thema van de complexiteit en de ingewikkelde realiteit en perceptie ervan. Nelleke Beltjens ziet haar tekeningen als metaforen voor het onverstaanbare van het leven, het bestaan en de menselijke conditie; Hedwig Brouckaert vertrekt van de overvloed aan visueel materiaal - zoals het verspreid wordt door de massamedia - die ze uit zijn context vervreemdt en 'neutraliseert' door haar manier van werken met selecties en gelaagdheden; in diagramachtige tekeningen ontwikkelt Jorinde Voigt nieuwe structuren die ordenen en relaties leggen tussen gekozen domeinen van de realiteit, zo ruimte creërend voor de verbeelding van de toeschouwer. Hoe verschillend de respectievelijke artistieke benaderingen mogen zijn, ze zijn telkens bijzonder complex te noemen en in overeenstemming met het bekend statement van de Duitse socioloog Niklas Luhmann: “Enkel complexiteit kan complexiteit reduceren”. Peter Lodermeyer (Bonn, Duitsland) is curator van de tentoonstelling.

Het werk van Hedwig Brouckaert wordt gerealiseerd dankzij de steun van FLACC Genk, Werkplaats voor Beeldende Kunstenaars d-artagnan | all for advertising