Frits Van den Berghe / foto: Henk Schoenmakers
NL EN FR

installatiezicht Karel Appel

Biënnale van de Schilderkunst: De Mens in Beeld

01/07/2012 - 30/09/2012

Met werk van Francis Alÿs, Karel Appel, Cris Brodahl, Robert Devriendt, Florin Mitroi, Constant Permeke, Elizabeth Peyton, Neo Rauch, Paula Rego & Frits Van den Berghe

De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe. Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum als het museum Dhondt-Dhaenens om het recente kunsthistorische verleden te contextualiseren en actualiseren. De bedoeling van de biënnale is om elke twee jaar een specifieke invalshoek te nemen om de schilderkunst van de laatste honderd jaar te benaderen.

De intentie van de biënnale is in ieder geval niet om een objectiviteit of volledigheid na te streven, maar wel om het werk van kunstenaars van verschillende generaties in dialoog te plaatsen en zo een subjectief onderzoek te doen naar een aantal sporen die de schilderkunst sinds begin twintigste eeuw heeft gevolgd. Voor de editie van 2012 staat het Mensbeeld centraal: hoe hebben kunstenaars in de twintigste en eenentwintigste eeuw de mens voorgesteld en met welke bedoelingen? We kiezen ervoor om in beide instellingen een andere benadering van het thema uit te werken.

Net als in de vorige edities van de biënnale vormen kunstenaars uit de eigen collectie het vertrekpunt voor de tentoonstelling in het museum Dhondt-Dhaenens. De cerebrale benadering van Frits Van den Berghe en de intuïtieve aanpak van Constant Permeke vormen de twee krachtlijnen die zich verder ontwikkelen doorheen het werk van de acht andere kunstenaars.

De Biënnale van de Schilderkunst vindt tegelijk plaats in het museum Dhondt-Dhaenens en het Raveelmuseum. Combitickets voor een bezoek aan beide tentoonstellingen kosten 9€ / 6€ (bezoekersgids inbegrepen)

Er is een rolstoel ter beschikking indien u wenst, kan u daar gebruik van maken.

Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle
Open dinsdag t.e.m. zondag (10u - 18u)
Maandag gesloten!

Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-Zulte
meer info: www.rogerraveelmuseum.be
open woensdag t.e.m. zondag (11u - 17u)
Maandag en dinsdag gesloten!

EFEMEER
01/07/2012 - 07/10/2012


Gelijktijdig met de Biënnale van de Schilderkunst loopt de tentoonstelling Efemeer op het fietsparcours tussen het museum Dhondt-Dhaenens en het Raveelmuseum. Efemeer is een openluchtproject met de Leie als oorsprong en som van alle bijdragen. De expositie is efemeer (voorbijgaand van aard) maar ook de kunstwerken zullen dat zijn. Efemeer impliceert ook een zekere immaterialiteit.
Van belang zijn de natuur en de natuurlijke elementen, al dan niet met elkaar verbonden: water, aarde, lucht, vuur, licht, geur, geluid, kortom alles wat de bezoeker in het Leielandschap ervaart. Alle kunstwerken zullen zichtbaar zijn voor de bezoeker die zich via het water, per fiets of te voet langs het parcours beweegt.


Efemeer situeert zich langs de Leie van de brug van Sint-Martens-Leerne tot aan de brug van Grammene.

Organisatie: William Ploegaert i.s.m. Stad Deinze, Toerisme Leiestreek en Museum van Deinze en de Leiestreek

Deelnemende kunstenaars: Emilio López-Menchero / Peter De Cupere
/ Honoré d’O
/ Leo Copers / Lukas Vandenabeele
/ Stief Desmet
/ Ben Kockelkoren
/ Denis Dujardin
/ Marc Belderbos / Bart Lodewijks
/ Aernoudt Jacobs
/ Collateral Damage
/ Stijn Ank
/ Samira El Khadraoui
/ Jacques Charlier
/ Louisa Maria Ponseele
/ Lawrence Weiner (bruikleen)

Efemeer-Fietsroutekaart beschikbaar aan de balie van het museum Dhondt-Dhaenens.

d-artagnan | all for advertising