Foto: Henk Schoenmakers
NL EN FR

installation view Martin Barré

Biënnale van de schilderkunst: de toets van de schilder

29/06/2014 - 12/10/2014

DE TOETS VAN DE SCHILDER

Richard Aldrich - Martin Barré - Jerry Galle - Ermias Kifleyesus - Roy Lichtenstein - Kjell Nupen - Robert Ryman - Niele Toroni - Philippe Vandenberg - Koen van den Broek - Jack Whitten - Henri-Victor Wolvens - Rik Wouters

De biënnale van de Schilderkunst is steeds een subjectief onderzoek naar een aantal sporen die de schilderkunst de laatste honderd jaar heeft gevolgd. Om de twee jaar wordt een bepaald uitgangspunt genomen om de schilderkunst op een originele manier te benaderen. De vorige thema’s waren onder meer het mensbeeld en het sublieme.

Voor deze biënnale neemt, naast museum Dhondt- Dhaenens en Raveelmuseum, voor het eerst ook het Museum van Deinze en de Leiestreek deel. Deze editie zal zijn gewijd aan het begrip “textuur” en de “materialiteit” van het schilderij. Ze gaat op zoek naar de fysieke bouwstenen en de zintuiglijke sensaties die hieruit voortvloeien.

Elementen als de toets (de manier waarop de verf is aangebracht maar ook het typische gebaar dat kenmerkend is voor elke individuele schilder), de drager van het schilderij (paneel, doek, papier, metaal, glas, muur…), de aard en samenstelling van de verf (olieverf, acryl, gouache, aquarel, industriële verf, …) of andere materialen waarmee “geschilderd” wordt (modder, papier, lichtstralen, …). Vaak zal daarbij worden vastgesteld dat veel kunstenaars gecombineerde technieken aanwenden waardoor het experimentele karakter dat besloten ligt in de materialiteit aan bod komt.

Praktisch
Tentoonstelling van 29 juni t/m 12 oktober 2014.
Combiticket (inclusief bezoekersgids en fietsroutekaart): € 12,00 / € 9,00

Rondleidingen
65 euro voor gidsbeurt in 1 museum (circa 1u30)
110 euro voor gidsbeurt in 2 musea
155 euro voor gidsbeurt in 3 musea (circa 1u per museum)
reservaties minimum 2 weken op voorhand via beatrice.pecceu@museumdd.be of 09/282 51 23

Op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen kunnen bezoekers via de fietsrouteplanner hun eigen fietsroute uitstippelen en is er een overzicht beschikbaar met fietsverhuurfaciliteiten in de buurt: http://www.tov.be/nl/fietsroutes

fietsroute: PASAR 

Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14, 9831 Deurle
Meer info op: www.museumdd.be
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 18u (gesloten op maandag)

Roger Raveelmuseum
Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-Zulte
Meer info op: www.rogerraveelmuseum.be
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 17u (gesloten op maandag)

Museum van Deinze en de Leiestreek
L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
Meer info op: www.museumdeinze.be
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 18u (gesloten op maandag)

d-artagnan | all for advertising