© Henk Schoenmakers
NL EN FR

Ugo Rondinone © Henk Schoenmakers

BiŽnnale van de schilderkunst: het sublieme voorbij

07/04/2010 - 19/09/2010

Gustave Van de Woestyne, Hippolyte Daeye, Lucio Fontana, Dan Van Severen, Gerhard Richter, Christopher Wool, Ilse D'Hollander, Thierry de Cordier, Ugo Rondinone en Peter Joseph

Net als twee jaar geleden organiseren het Museum Dhondt-Dhaenens en het Roger Raveelmuseum gezamenlijk een zomerbiënnale van de schilderkunst. Met dit project is het niet de bedoeling om het allerjongste en allerhipste schildersgeweld te etaleren, maar een subjectief onderzoek te doen naar een aantal sporen die de schilderkunst de laatste honderd jaar heeft gevolgd. Om de twee jaar wordt een bepaald uitgangspunt genomen om de schilderkunst op een originele manier te benaderen. In deze tweede editie maken we een wandeling doorheen de schilderkunst van de laatste decennia die als subliem wordt ervaren. De tentoonstelling wordt dan ook een zeer intense en introspectieve beleving waarbij de sacrale en sublieme betekenis van kunst in een nieuw perspectief wordt geplaatst.

Het Roger Raveelmuseum focust daarbij op het ingetogen karakter van bepaalde schilderswijzen en neemt de economie van de middelen als uitgangspunt voor zijn selectie. In het museum Dhondt-Dhaenens zal er een verrassende dialoog te zien zijn tussen het werk van een tiental kunstenaars, behorend tot verschillende generaties. Twee schilders uit de eigen verzameling, Gustave Van de Woestyne en Hippolyte Daeye, vormden hierbij het vertrekpunt van de selectie. Een spectaculair sculptuurproject van de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone zal tevens te zien zijn in de tuin van het museum.

De biënnale van de schilderkunst 2010 toont op beide locaties werk van o.m. Hippolyte Daeye, Thierry de Cordier, Koenraad De Dobbeleer, Valerius de Saedeleer, Dirk De Vos, Ilse D´Hollander, Lucio Fontana, Mary Heilmann, Ann Veronica Janssen, Peter Joseph, Guy Mees, Roger Raveel, Gerhard Richter, Ugo Rondinone, Albijn Van den Abeele, Koen van den Broek, Gustave Van de Woestijne, Dan Van Severen, Michael Venezia en Christopher Wool.

Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
Henk Schoenmakers
d-artagnan | all for advertising