NL EN FR

Maaike Schoorel, courtesy the artist & Stigter Van Doesburg, Amsterdam / Juliaan Lampens, Woning Van Wassenhove

Maaike Schoorel

25/02/2020 - 15/03/2020

In het kader van haar residentie stelt kunstenaar Maaike Schoorel (°1973, Santpoort, Nederland) recent werk tentoon in de Woning Van Wassenhove.

Het werk van Schoorel is gebaseerd op het onderzoek naar het vermogen van de menselijke geest om de visuele wereld waar te nemen en te begrijpen. De onderwerpen van haar schilderijen lijken tegelijkertijd herkenbaar en ongrijpbaar. Met behulp van fotografisch bronmateriaal van mensen, plaatsen en objecten verschijnen en lossen haar composities tegelijkertijd op in het doek.

In het Woning Van Wassenhove worden haar nieuwe schilderijen in situ geplaatst. Deze werken zijn gebaseerd op alledaagse beelden die we allemaal kennen; een selfie op een bank of in een badkuip, een waterglas of planten in de tuin.

De schilderijen dialogeren met de brutalistische architectuur van het gebouw. De woning is ontworpen door de Belgische architect Juliaan Lampens en gebouwd tussen 1972 en 1974. De structuur is gemaakt van beton, hout en glas, waarbij alle woonruimtes elkaar overlappen: geen aparte ruimtes, maar in één open ruimte overvloeien. De massiviteit van het beton wordt doorbroken door de warmte van het hout en het steeds wisselend spel van invallend licht. De geometrische basisvormen structureren het interieur: het slaapgedeelte is een cirkel, de keuken een driehoek en de kantoorruimte een vierkant. Meer echter dan louter een spel van vormen en lijnen te zijn, slaagt de woning erin om onze ervaring van wonen te herdefiniëren.

Schoorel's werk bezit paradoxale formele kwaliteiten. Op het eerste gezicht lijken ze het resultaat te zijn van een proces van 'progressieve erosie' van een eerste beeld. Maar als we Schoorel's schilderijen alle tijd geven die ze nodig hebben, beginnen de dingen zich langzaam maar zeker op een andere manier te onthullen.
 
Tijdens haar residentie zal ze reflecteren over het interieur van de Woning Van Wassenhove en op basis hiervan nieuwe werken voorbereiden. Deze schilderijen zullen worden tentoongesteld tijdens de biënnale van de schilderkunst 2020 in MDD. Ook zal ze verder werken aan een nieuw boek dat ze samen met Hannibal Publishing België en Kunstverein Amsterdam zal uitgeven.

download brochureMaaike Schoorel, courtesy the artist & Stigter Van Doesburg, Amsterdam / Juliaan Lampens, Woning Van Wassenhove

d-artagnan | all for advertising