NL EN FR

Gust. De Smet Het Dorpsmeisje, 1930 Collectie Museum Dhondt-Dhaenens

Portretten van een collectie

26/07/2020 - 18/10/2020

Als onderdeel van de Biënnale van de Schilderkunst – Binnenskamers presenteert MDD een tentoonstelling in de crypte van het Gemeentehuis van Sint-Martens-Latem met werken uit de kerncollectie van het museum.
 
Deze collectie werd samengesteld door Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, de stichters van MDD en bevat werken van belangrijke kunstenaars uit de verschillende generaties van Latemse kunstenaarsgroepen,  bekend als de ‘Latemse Scholen, alsook werken van kunstenaars uit hun vriendenkring.
 
Door portretten als leidraad te nemen, onderzoekt deze tentoonstelling de mate waarin portretten vaak een strijd leveren tussen enerzijds het exterieur of het uiterlijk van het model, en anderzijds haar of zijn innerlijkheid en psychologie.
Het is het evenwicht of juist het onevenwicht tussen deze contrasten die bepaalde portretten indrukwekkend en gedenkwaardig maken.
 
Een tentoonstelling van portretten uit een privécollectie is ook een portret op zich, van de smaak van de verzamelaar, de tijdsgeest, maar ook van het netwerk dat ze opbouwen tussen kunstenaars, collega-verzamelaars, galeriehouders en vrienden door de jaren heen. Deze tentoonstelling is een stap in de richting om de geschiedenis van MDD meer openbaar en toegankelijk te maken en open te stellen voor herinterpretatie en de blik van nieuwe generaties bezoekers en kunstenaars.

360° TOUR

d-artagnan | all for advertising