NL EN FR

Markus L├╝pertz

20/02/2005 - 17/04/2005

Markus Lupertz behoort tot een belangrijke na-oorlogse generatie van Duitse expressionistisch geïnspireerde schilders zoals Baselitz, Penck, Immendorf e.a., een generatie die heel wat invloed uitoefent op de ganse schilderkunst in Europa en Amerika tot op de dag van vandaag.

Markus Lupertz schrijft zich in in de grote traditie van de Westerse schilderkunst. Zo gebruikt hij alle mogelijke technieken en materialen uit de klassieke kunst (schilderen, aquarel, etsen, tekenen, beeldhouwen, houtsculptuur, bronsgieten, enz…), en behandelt hij de grote thema’s uit die traditie (het landschap, het stilleven, het naakt, de mythologie, de allegorie en de grote existentiële vraagstukken).

Dit alles onderzoekt hij en toetst hij op haar hedendaagse relevantie en betekenis.

Sinds 1986 is Markus Lupertz tevens directeur van de wereldvermaarde academie van Düsseldorf waar hij Joseph Beuys opvolgde. In die functie, en samen met zijn theoretische geschriften, oefende hij eveneens een grote invloed uit op de jongere generaties.

De tentoonstelling in het MDD bevat een reeks aquarellen en sculpturen betreffende de drie gratiën, en een reeks schilderijen met als thema ‘naakte ruggen’, die hij de voorbije vijf jaar.

In 2006 wijdt het museum van Bonn een grote retrospectieve tentoonstelling aan de kunstenaar.


d-artagnan | all for advertising