NL EN FR

Ijs

11/07/2004 - 19/09/2004

Ásmunder Ásmundson, Steingrimur Eyfjord, Gabriella Fridriksdottir, Icelandic Love Corporation, Gudný Rósa Ingimarsóttir, Harldur Jónsson, Libia Pérez de Siles de Castro & Ólafur Árni Ólafsson, Poni, Hrafnkell Sigurdsson en Magnus Sigurdarson


Scandinavische kunst is de laatste jaren heel populair geworden. Behalve Olafur Eliasson (in het MDD te gast tijdens de tentoonstelling ‘Aubette’, 2001) kreeg de IJslandse kunstscène daarbij niet de aandacht die ze verdiende alhoewel haar energie en originaliteit zeer indrukwekkend zijn.

Typisch voor de IJslandse kunstscène is dat veel kunstenaars naar het buitenland trekken voor hun verdere opleiding of voor meer tentoonstellingsmogelijkheden. Tegelijkertijd onderhouden ze een sterke band met hun moederland waar kunstenaarsinitiatieven zoals de Living Art Museum, Galerie Hljemmur of het recente Kling & Bang naast musea als Árátta of het Reykjavik Art Museum een belangrijke thuisbasis vormen.

Het spreekt voor zich dat de IJslandse kunst, ondanks een aantal terugkerende basisingrediënten, heel divers is en het hele spectrum tussen sterk poëtische en veel concretere beelden bewandelt. Aan de basis liggen zeker een interesse in het maken of bewaren van een taal, het openhouden van mogelijkheden en de uiteenzetting met een plek of met de typische kenmerken daarvan.

IJS/ICE toont een aantal jonge IJslandse kunstenaars die in IJsland en in het buitenland wonen. Het feit dat ze tegelijkertijd in heel uiteenlopende disciplines actief zijn zorgt voor onverwachte en stimulerende verbindingen. Tijdens de tentoonstelling geeft een programma van performances, dans en muziek een breder zicht op jonge hedendaagse IJslandse kunst.


d-artagnan | all for advertising